Stanowisko KRD-IG ws. raportu NIK

“Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim”

W związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. “Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim” Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza pragnie zapewnić, że mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami antybiotyki są dopuszczone w procesie produkcji i hodowli drobiu wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii, a bezwzględna konieczność stosowania okresów karencji zabezpiecza przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów.

Jednocześnie KRD-IG pragnie przestrzec przed możliwością niewłaściwej i krzywdzącej dla polskiej branży drobiarskiej interpretacji wyników raportu NIK. 

więcej poniżej w komunikacie do pobrania

źródło: http://www.krd-ig.com.pl/stanowiskokrd-igwsraportunikwykorzystanieantybiotykowwprodukcjizwierzecejwwojlubuskim,950,l1.html

http://www.krd-ig.com.pl/upload/file/Ochrona_wizerunku_2017_2018/KRD_NIK_STANOWISKO_20180308.pdf